nbf32Da jeg ringte Morten Bruno Wilmann (1951), for et portrettintervju i «Buestikka» svarte han spontant «huff da». Svaret pirret selvfølgelig intervjueren: Er den vittige nestoren naturlig beskjeden eller har han noe å skjule? Han kunne velge mellom å møtes på Ullevål, hjemme hos meg, hjemme hos han eller på Theatercafeen. Han valgte hjemme hos meg. Da jeg spurte ham om hva han syntes om mine forslag til overskrifter. Overdommeren. Regelrytteren. Dommerens dag, eller Generalen, så svarte han, -hva med: «Endelig kvitt`n»? Mannen er vittig, ingen tvil om det.

Tekst og foto Truls Erik Dahl 

Den tidligere generalsekretæren er oppvokst i Oslo, og har berømtheter i familien. Som eneste idrettsutøveren i verden har broren, Einar Bruno Larsen spilt på tre landslag i en og samme sesong: I fotball, ishockey og håndball. Som ikke det er nok datteren Ine Marie har nettopp fått hovedrollen i filmen, som nå er på trappene, om Sonja Henie. Faren tok han inn i bueskyttermiljøet som syvåring, han har altså vært 60 år i buebransjen. Intervjuobjektet er også den lengst sittende generalsekretær i Norges Idrettsforbund p.t. ca.40 år. 

Hva var dine oppgaver under Bue-VM på Bislet i 1961. 11 år gammel? mortenwilmann

Solgte programblad. 

Var det virkelig noen på 90-meteren som brukte et vindu i 3 etg i Theresesgt som referansepunkt for siktingen.? 

Det kan nok tenkes, med de enkle siktemidlene de hadde den gangen. På denne tiden hadde jeg en langbue og var medlem av Osloklubben Vidar. 

Hvem fant på det geniale navnet «Buestikka»? 

Arne Kronen fra Tønsberg. 

Hva er din beste prestasjon? 

Nestoren nipper til teen, har aldri likt kaffe, tenker seg om og svarer: 575 innendørs. Men så  tok blinkskrekken meg, så kom klikkeren som hjalp en stund. Blinkskrekk, eller prestasjonsangst som noen kaller det, dukket opp igjen. Var med en stund i jakt, som jeg syntes var mer moro og avslappende. Men til slutt jeg gikk over i dommernes rekker. 

Hvordan har det seg at du ble internasjonal dommer? 

Jeg ble forespurt etter gjennomføringen av vårt svært vellykkede Felt-VM Loen 1990. 

Hva kjennetegner en vanskelig dommeravgjørelse? 

Jeg vil tro at kulturelle forskjeller innen rettferdighetsbegrepet er det vanskeligste. Du vet jeg studerte jus, inntil buebasillen tok meg. Regeltomme områder, som alltid vil finnes, er også  vanskelige å takle under et mesterskap. Jeg husker engang en fyr som dukket opp på et stevne i Skottland med piler så tykke som skistaver. En pil som kunne dekke både 9- og 10’ern på blinken samtidig. Regelverket var ikke på plass den gang med hensyn til tykkelse på piler. Vi måtte løse problemet med å henvise til at pilene ødela skivene. Han hadde heldigvis med vanlige piler som backup, så det løste seg på en smidig måte.

Husker også en lagskyting der jeg skulle holde øye med to lag. Alle tre på det Koreanske laget hadde navnet KIM med store bokstaver på ryggen. Like høye og så helt like ut. Ingen lett oppgave for en dommer. 

Så var det den kjente britiske bueskytteren Allison Williamson som solte seg toppløs på tribunen under et større internasjonalt stevne. All fokus, kameraer og alt vendtes vekk fra banen og over på tribunen. 

Har du opplevd «Robin Hood» pil i pil? 

Jada, mange ganger, men ikke selv. Så har du den sanne historien om han som skjøt tre piler, men fremme på skiva sto bare to. Alle lette etter den tredje pila uten å finne den. Tilslutt ble det oppdaget at to skyttere hadde skutt med to forskjellige dimensjoner av aluminiumspiler, den ene inn i den andre. 

For ikke lenge siden holdt jeg forresten et dommerkurs i Korea. Flere av deltagerne var mer opptatt av å se og snakke i mobiltelefonen. Jeg sa: «Slå av telefonene øyeblikkelig, dersom jeg hører en telefon ringe, tar jeg den og hiver på gulvet og tråkker den flat» Det gikk 20 minutter så ringte min egen. 

Hva synes regelridderen om utsagnet: Med de mål du dømmer andre skal du selv dømmes? 

Det liker jeg svært godt. 

Noen påstår du har elefanthukommelse? 

Vel, den er vel noe svekket med årene. 

Hvem vant OL 1976? 

Overdommeren klør seg i skjeggstubbene. M Montereal…Darrel Pace og Luan Ryan, USA. 

Er penger det som skal til for å frembringe en norsk OL vinner? 

Det ville ha hjulpet. 

Norges og verdens beste bueskytter i vår tid? 

Det er mange selvsagt, men Martinus Grov og Darrel Pace scorer høyt. 

Hvordan blir man en god bueskytter? 

Trene, trene, trene og holde seg til den samme teknikken. For øvrig var det en meget god kronikk om temaet av Morten Bøe i Buestikka for en tid tilbake. Les den. 

mortenwilmann2

Er historien om den eminente svenske bueskytteren Gunnar Jervell sann? 

 

Joda, tror det var i VM Berlin, bue arenaen lå like ved en flyplass. Da signalet var gitt og alle skulle skyte, kom et jetfly i lav høyde innover banen. Alle tok ned buen, bortsett fra Jervell som skjøt gult. Han ble spurt i etterkant hvorfor han ikke tok ned buen når flyet kom, og han svarte: «Hvilket fly?» 

Hvorfor er det så få HC skyttere sammenlignet med tidligere tider? 

Inkludering har fått mye fokus de senere årene, og jeg tror at kollektive idretter vinner fremfor individuelle på mange felt. Og det er svært vanskelig å få til et rettferdig regelverk med så mange ulike handicap. 

Noen sier at det å overvære en bueskytterkonkurranse er like spennende som å se på at maling tørker? 

Det har nok rettet seg en del etter at vi innførte finaleskyting. Lagskyting land mot land kan jo også være fryktelig spennende for publikum. 

Hvor bør statuen av deg stå? På Ullevål eller Sogn? 

Holder det ikke med en byste da? På et buerelatert sted, som f.eks Moss bueskytterhall? 

Hva bedriver du med når du ikke driver med pil og buesaker? 

Jeg er veldig glad i teater, og har vært med på flere oppsetninger av barneteater. Det kan vel ha noe med at min datter valgte skuespilleryrket. 

Hva gjør pensjonisten i disse dager? 

Litt av hvert, men nå er jeg i ferd med å legge siste hånd på en liten memoarbok. 40 sider morsomme buehistorier på engelsk. Tror dog ikke at noe forlag vil ta den. 

Hvem har ringt deg mest opp gjennom tidene? 

He he…er det ikke en fra Moss mon tro? Jan Erik Ellingsen. Uten tvil «Elling» ja. 

Hvem blir nestemann ut som intervjuobjekt? 

Det er flere, men «Elling» blir nok førstevalget.