INTEGRERING

I forrige nummer satte jeg søkelyset på ungdomsarbeidet, denne gangen har jeg lyst til å fokusere på bueskyting for personer med funksjonsnedsettelser. På papiret er vi norgesmester i integrering, men vi er ikke fullt så gode i praksis. Dette må vi ta tak i. Er dere klar over hvor mange tidligere aktive idrettsutøvere som på grunn av skade må bytte aktivitet? Mange har for eksempel lammelser i bena, og vil fungere utmerket i vår idrett. I tillegg kommer alle de med funksjonsnedsettelser som aldri har drevet organisert idrett. Potensialet er stort.

Den enkleste måten for å rekruttere funksjonshemmede er i forbindelse med aktiviteter knyttet til opptreningssentre. Det er viktig at klubbene stiller opp dersom de får denne type henvendelser. Det er mange som kvier seg litt fordi de føler seg usikre. Det er det ingen grunn til. Bueskyting er det samme uansett om man sitter eller står, og buestyrken tilpasses den enkeltes fysiske styrke. Dukker det opp talenter, så be om å få lov til å formidle deres telefonnummer til lokal klubb slik at de kan ta kontakt.

For noen år siden var jeg på en aktivitetsdag i regi av Sunnaas Sykehus. Tidlig på dagen kom det en mann bort til bueskytterstanden, han hadde lyst til å prøve bueskyting. De fleste skjøt 6 - 9 piler før de gikk videre til neste aktivitet. Men ikke denne karen. Han skjøt og han skjøt, og sugde til seg all instruksjon som ble gitt. Går det greit at jeg skyter litt til spurte han rett som det var. Han skjøt helt fram til lunsj, og gjett hvem som satt og ventet på oss etter pausen. Jo da, samme mann. Resten av dagen skjøt han og avskjedsreplikken hans var: "Tusen takk, dette var f.. n så gøy." Han ser vi mer til tenkte jeg, og det har vi virkelig gjort. I september skal han representere Norge i Paralympics - vi snakker om Tom Vangen.

Det kan ofte være lettere for en med funksjonshemming dersom han/hun kan snakke med en som er i lignende situasjon. Tom sitter med masse informasjon om hvordan det er å være funksjonshemmet bueskytter og har tilbudt seg å hjelpe oss i denne sammenhengen. Det vil derfor bli lagt ut en nytt menyvalg på hjemmesidene våre "Bueskyting for funksjonshemmede" hvor det vil bli lagt ut en profil på Tom. Her vil det også ligge kontaktinformasjon slik at potensielle nye skyttere med funksjonsnedsettelser som har spørsmål, kan ta direkte kontakt med Tom. Alle andre henvendelser om integrering skal selvfølgelig gå til NBFs integreringsansvarlige, Jan Erik Ellingsen. Har dere spørsmål, utfordringer eller gode ideer som gjelder integrering, ikke nøl med å ta kontakt med Ellingsen. Dette gjelder også spørsmål om tilskuddsordninger etc. Kanskje vi kan bli norgesmester i integrering, også i praksis.

 

Mvh
Vigdis