Så var utendørssesongen i gang for norske bueskyttere. Ved årets andre World Cup konkurranse skulle vi vise krefter mot hele verdenseliten som var møtt fram i Porec på Kroatia-kysten midt i april.

 
Laget besto av:
Damer compound: June Svensen
Herrer compound: Morten Bøe, Tom Vangen
Herrer recurve: Bård Nesteng, Ken-Henry Tesaker, Nicolai Øglænd

Lagleder: Trond Amundsen

Våre skyttere hadde et meget dårlig utgangspunkt sammenlignet med mange andre, i og med at vi ikke hadde fått noen særlig utendørstrening for avreise. Men skal vi være med i dette "gamet", så kan vi ikke unnskylde oss med dette. Jeg vil berømme alle for den innstillingen som ble vist, og det var mye positivt i det som ble prestert så tidlig på sesongen.

Etter en reise på hele 16 timer ankom vi Porec sent på mandagskvelden og etter noen timers søvn var det klart for offisiell trening dagen derpå.
Vi fikk vel ikke helt den opp­ladningen vi kunne trengt, og på den offisielle treningen var heller ikke værgudene med skytterne. Det regnet, selv om det ble noe lettere utover dagen. Spesielt for Tom ble ikke dette noen god start; av og på med regntøy og en værmelding som ikke var så god for nesle dag da selve konkurransen skulle starte.

Morten og Tom var først ute av våre i kvalifiseringen; 72 piler på 70m. Og regnet plasket ned slik at standplassen så ut som en hengemyr, imidlertid viste Morten at han også behersket slike forhold. Han lå på 12 pl. halvveis med 343 p., bare 6 p. etter ledende Genet fra Frankrike.
Tom hadde 319 p. (74. pl.). Morten økte til 351 p. på siste halvdel og med en total på 694 p. havnet han på en 8. pl. i innledningen. Dette var meget bra. Tom skjøt også noe bedre etter hvert, selv om en bompil (lå feil på hylla) trakk resultatet noe ned. Han fikk 643 p. i alt - og med en 80. pl. var han allerede ute av konkurransen.

På ettermiddagen var det klart for resten av våre deltakere. Det hadde stoppet å regne og været var generelt bedre.
June fikk 634 p. som holdt til en 54. pl., noe vi ikke var helt fornøyd med, men hun gikk videre til eliminasjonsrunden med dette i resultatet.
Ken-Henry slet under hele innledningen og 605 p. ga bare en 104. plass.
Nicolai var noe bedre med sine 629 p. og manglet bare 7 p. for videre avansement. Bittert, men slik er dagens tøtte konkurranse. Det ble 74. plass. Han fikk dog en fin erfaring og det er bare å trene og sette seg høyere mål ved neste anledning.

Bård startet med gode 329 p. på de tørste 36 pilene og en 22 pl. halvveis. Med en tilsvarende annen halvdel (327 p.) var han nr. 19 i kvalifiseringen. For Bård sin del bekreftet resultatet at det fortsatt burde være muligheter for deltakelse i Beijing, men han må forbedre seg ytterligere for å kjempe om de resterende plassene til de Olympiske Leker.

Vi hadde også med et recurvelag denne gangen, for første gang på meget lenge, men dessverre ble vi bare nr. 19 - 22 p. fra å gå videre til eliminasjonsrunden.

Så var det eliminasjonsrunder, der June, Morten og Bård parat til dyst.
June møtte Gladys Willems fra Belgia - en av verdens bedre skyttere for tiden. Det ble en relativt jevn match, men Willems ble for sterk og vant 115-111. June skjøt seg med dette opp til en 36 pl. sammenlagt, men det er fortsatt en del å hente for hennes del.

Morten møtte en kroat i første runden og seiret klart med 115-108. Det ble litt andre boller med svenske Anders Malm; en fin og jevn kamp med seier til Morten igjen, 117-115.
I I/8-delsfinalen var britiske Grimwood motstander. Han åpnet med 59 p. mot Mortens 58 p. Så skjøt begge 58 på de neste 6 pilene og dermed seier til Grimwood med 117-116 poeng. Bittert, men slik er internasjonal bueskyting i dag; små marginer. Det ble en 10. pl. på Morten, noe vi må være meget fornøyd med, totalt sett. Morten er på vei tilbake i toppen og sesongen videre skal det bli spennende å følge med på.

Bård møtte vår venn Vaziriteymoorloi fra Iran. Her ble det en klar seier med 107-98.
I neste match var Riera fra Spania mostander. Dette ble en meget spennende match der Bård seiret med 110-108.
l 1/8-delsfinalen var World Cup-mesteren fra 2006, Park frå Korea, motstander. Etter de første 6 pilene ledet Park med 55-53 p. - altså jevnt. Men deretter ble Park for sterk og avsluttet med 58 p. mot Bårds 52 - og 113-105 sammenlagt. Respekten for motstanderen kan vel være noe av forklaringen på forskjellen, men skal vi være med i toppen, må vi også takle det presset.

Likevel var det en flott prestasjon av Bård som skjøt seg til en 11. plass til slutt, en plass han forøvrig delte med Galiazzo, den regjerende olympiamesteren frå Italia.

Dermed var alle våre ute av konkurransen og resten av oppholdet ble benyttet til trening og til å følge finalene som var lagt til kaia i sjarmerende Porec.

Takk til alle for en fin og lærerik tur, der man hadde en del nye erfaringer med hjem i kofferten.