Ny Landslagsstruktur
Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023
Toppidretten i Norge har lenge vært preget av grupperinger, lite samarbeid hvor mye av arbeidet har vært overlatt til den enkelte.
I løpet av det siste året har Magne Nilsen(Ungdom), Lars-Erik Amundsen(Skog), Morten Bøe(Compound), Benjamin Backofen(Olympisk Recurve) og Ragnhild Nordmelan(Sportsjef) arbeidet med å få laget en ny toppidrettsstruktur som er forankret i Sportsutvalgets og Styrets arbeid.
I dette arbeidet har første prioritet vært å øke samarbeidet på tvers av grenene, og fått etablert en tydeligere avklaring i arbeidsområder. Målet har vært å etablere et enhetlig landslag, som sammen kan bidra til å styrke toppidretten fremover. Det vil bli etablert en Landslagssjef som kommer til å være hovedbindeleddet for landslagstrenerne, og sportssjef/Sportsutvalg. Magne Nilsen er blitt utpekt til å fylle denne rollen.
Hva betyr dette for landslagsutøvere, og utøvere som ønsker seg inn på landslaget?
Landslagets fokus er å få bueskyttere til å bli toppidrettsutøvere. Etter at toppidretten i Bueskytter-Norge ble omtalt som “En gjeng glade mosjonister” samt at noen utøvere aktivt har valgt å stå utenfor landslaget har man innsett at en restrukturering har vært nødvendig.
Landslagsplasser vil fra nå bli tildelt på bakgrunn av søknader innsendt av utøvere. Det vil stilles konkrete og tydelige krav for å kunne bli del av landslaget. Ved siden av tilstrekkelig ferdighetsnivå står arbeidsinnsats og lagånd i fokus. Søknader vil behandles av landslagsteamet hvor innstilling sendes til sportsutvalg som tar endelig avgjørelse. Håpet er å få bygget et stabilt fundament som forhåpentligvis kan gi gode resultater frem mot OL 2024, og 2028. Samt stabile medaljeprestasjoner i 3D & Felt.
– Vi har sett på hvordan andre individuelle idretter har jobbet med å få etablert en gruppe- og lagfølelse. Spesielt alpint har gjort store fremskritt på området, noe som har gitt dem god avkastning. Ved å fokusere på lag og felleskap håper vi på samme positive effekt – Magne Nilsen
Seniorutøvere vil sammen med trener skrive en kontrakt hvor konkrete forpliktelser fastsettes. Plassen på landslaget og kontrakten vil årlig bli evaluert. For ungdommen vil man rette mer fokus på utvikling og innsats.
Ved at landslagstrenerne nå jobber tettere sammen håper vi at ressursene kan utnyttes i bedre grad. Det vil dermed bli naturlig at trenerne jobber på tvers av gren, for å hjelpe hverandre og bidra med den kompetansen de har. Landslaget er også i samtaler med olympiatoppen for å konkretisere deres bidrag og innsats inn mot landslaget.
Utover alt dette vil det i forbindelse med denne relanseringen av landslaget komme et eksklusivt sponsortøy. Dette vil være et supplement til representasjonstøyet, og vil være et tøy utøverne selv kan velge om de ønsker å investere i. Forskjellen er; Hvor representasjonstøyet kun skal brukes ved offisiell representasjon, vil sponsortøyet kunne brukes på trening og i hverdagen. Dette for å skape en tydeligere profil utad, og gjøre det mer attraktivt for sponsorer. Dette tøyet vil være eksklusivt for landslagsutøvere, og leveres av Sport-X.
Som landslagsutøver vil man få tilgang på Olympiatoppens ressurser, spisskompetansen innad i laget, delta på samlinger med variert innhold og muligheter for internasjonal matching. For World Cup og Mesterskap er Uttakskomiteens uttak gjeldende.
Toppidretten vil få en egen side på www.bueskyting.no. Her vil man kunne finne informasjon om utøvere, trenere, trenerstrukturen og søknaden. Om alt går etter planen vil dette være på plass innen 7.5
Det vil gjennomføres en presentasjon av den nye landslagsstrukturen fredag, 7.5 klokken 18:00. Påmelding her: https://forms.gle/RcPaw6v43nvHtdaa6
Har du spørsmål?
ragnhild.nordmelan@outlook.com
Morten Bøe – 4 måneder inn i jobben
Postet av Norges Bueskytterforbund den 16. Jan 2023
Skrevet av sportssjef Henrik Stabell
Klepp bueskyttere fikk støtte under fjoråret Ting for sitt forslag om at forbundet måtte ansette en landslagstrener som følger opp våre beste skyttere utover et par samlinger og mesterskap i året – besøke skytterne der de trener. Morten Bøe ble tilsatt i stillingen og startet opp 1. september 2022. Som sportssjef har jeg fått følge med på hvordan han har støttet skytterne disse første månedene, og jeg er ikke bare glad for at dette nå er på plass – jeg er svært imponert over hvordan Morten løser oppgaven! Dette er det viktig at resten av bueskytter-Norge også får vite mer om.
Fra dag én tok Morten kontakt med skytterne på landslagene og satte opp grupper basert på geografi – én gruppe i Trøndelag, én i Rogaland, én i Oslo-området, én i Tønsberg/Sandefjord, én i Møre/Romsdal, samt i Nord-Norge. I tillegg til en langholdssamling for alle skiveskytterne i Sandefjord, har Morten besøkt alle minst én gang pr måned. Nå som skogsskytingslandslaget er formelt på plass også, oppretter Morten nå to grupper til; én i Bergen og én i Solør/Kongsvinger. De øvrige skogsskytterne inkluderes i de eksisterende gruppene (Rogaland, Trøndelag).
Etter hvert besøk hos skytterne gir Morten en skriftlig tilbakemelding med oppfølgingsoppgaver. Eksempelvis som her en recurve-junior: «Jobbet godt med egne oppgaver. Fokuserer på plassering av lillefinger/hook for å sikre flat håndledd gjennom slippfasen. Fint trykk og jobber raskt og godt gjennom. Ser god stabilitet. Legge vekt på tidsbruk på kort og 18 m. Bør være tilnærmet identisk. Legge mål på Krystall fremover ifht pilmengde.»
Og til en compoundskytter: «Jobbe med release og hooken. Mest mulig naturlig posisjon på lillefinger som gjør at ring/langfinger blir med tidligere i jobbing. Forsøkte presse ned ATA til maks lengde som hjalp på papir. Både yoke og kabler ble kortet inn. Ellers jobbe med å holde hodet stille og finne fast referanse ifht streng/ankring. Jobber bra på trening.»
Jeg har snakket med noen av landslagsskytterne også og de er svært fornøyde med Morten og denne nye stillingen. Som én sa: «Det var gjevt å få plass på landslaget for et par år siden, men så ble det kun et par samlinger i året og kanskje et mesterskap hvis man kvalifiserte seg. Nå får vi god og tett oppfølging jevnlig, og det inspirerer.»
Jeg har også vært på samlinger og sett Morten i aksjon. For de av dere som kjenner ham, så vet dere at han er en rolig og varm person som ser potensialet i skyttere og jobber ut fra det. Vi inviterte med et par lovende talenter som ikke var på landslaget enda da det var langholdssamling i Sandefjord i slutten av november. Morten tok seg tid og observerte før han spurte en av disse ungdommene om de var interessert i å prøve en mulig justering på korthold. «Ja, gjerne!» var svaret. Morten skrøt først av hvor godt vedkommende skjøt og alt det positive, før han kom til en detalj han lurte på om vedkommende selv hadde sett/kjent og jobbet med, Ja, det var en kjent utfordring, men hadde ikke funnet ut av det! Morten demonstrerte og forklarte, ga tips om å løfte buen mer før oppdrag for å få skulder bedre på plass. Skytteren fikk nye impulser og en relativt enkel første oppgave å jobbe med. Nå, to måneder senere, har denne skytteren begynt å skyte på et betraktelig høyere nivå allerede, men det som jeg bet meg mest merke til var hvor godt Morten kommuniserte med en skytter han aldri tidligere har truffet – bygget videre på styrkene og hvor kjapt han også så forbedringspotensial, og hvordan han kun tok tak i én ting denne første gangen og gjorde oppgaven overkommelig og lett forståelig.
Så, til dere som stemte «Ja» på forslaget til Klepp under Tinget i fjor – takk! Dette vil garantert gi bueskytter-Norge bedre resultater på sikt, men også motivere skytterne til å satse og ofre mye for bueskytingen! Håpet må være at dette blir en 100% stilling snart! Morten er grundig, systematisk, og har en unik erfaring og kompetanse – ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Selv har han vært på toppnivå både i recurve og compound, og i compound har han VM-sølv individuelt fra 2005, samt gull i lag (2001), og har også to individuelle bronsemedaljer i VM. I senere tid har han trent mange av våre toppskyttere. Han vet med andre ord hva som kreves for å komme til topps og prestere i finalerundene i mesterskap!
Nye smittevernregler fra og med 15 januar
Postet av Norges Bueskytterforbund den 14. Jan 2022
NIF har videresendt deres tolkning av de nye smittevernreglene.
Voksenidretten (de over 20 år) kan trene som normalt innendørs, men vi må holde 1 meters avstand.
Her er grensen på antall utøvere 20 personer, og det betyr at vi følger våre tidligere fastsatte smittevernregler.
Toppidretten (de som er med i våre landslagsgrupper) kan trene fritt innendørs med tidligere vedtatte smittevernregler.
Når det gjelder utøvere under 20 år så kan de trene fritt uten 1 meters reglen, og da regnes de voksne som tilrettelegger trening ikke med i det anbefalte maksantall på ca. 20 personer.
Utendørs trening og konkurranser for barn og voksne kan nå arrangeres som normalt. Dette gjelder frem til regjeringen kommer med nye vurderinger.