VM Felt 2022 – Reisebrev fra landslagstrener Morten Bøe

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

VM felt i USA er over. Vi stilte dennegang med 3 skyttere. Alle var stort sett fornøyd med egen innsats samtidig som alle tenker at man alltid kan gjøre ting bedre. Opplevelsen av å være deltaker på et VM skal alltid være stor. Forventningene er mange på alle nivåer, ofte mye på seg selv og at mesterskapet skal gå som et VM skal gå når det gjelder gjennomføring, transport, finaler, kost og losji etc. Det er mange ulike ansvarsområder som skal dekkes,gjerne av få personer. Dette VM var inget unntak til tross for liten deltakelse i alle klasser. World Archery var arrangør og vi brukte Easton NFAA senteret i Yankton til det meste. All mat ble servert der så vi måtte busse til og fra hotellet for å få servert middag, det gikk ikke alltid smertefritt.

Kvalifikasjonen foregikk ved Lewis Clark recreational park hvor skytterne fikk kjørt seg ifht endel vanskelige mål i relativt bratt terreng ned mot Missouri elven. Flott område med frittgående whitetails,kalkuner og annet vilt.. Ble fortalt at det også fantes svartbjørn,fjelløver og en og annen ulv i området men de var nok langt unna pga all aktiviteten..

Hvorfor bussen måtte gå 0600 til hver av kvalifikasjonsdagene var et lite mysterium… Treningsbanen var bekmørk 0715 og det skulle være utmarsj 08. Spennende…

Arrangør ordnet buss 0630 dag 2 så det hjalp jo noe men da var det oppmålt som gikk raskere unna..

All eliminering foregikk ved NFAA senteret hvor hverken coacher eller publikum hadde tilgang til løypene… noe som ikke falt i god jord hos de fleste.. Dette MÅ kunne gjøres bedre!! Vi hadde en sånn halvveis følelse hele tiden på alt som foregikk..

Simen og Mars fikk dessverre bare med seg en finale før det ble sorti.

Ylva fikk rett til semifinale pga veldig lav deltakelse. Disse finalene ble derfor satt opp dagen før all moroa startet.  For klasser med nok deltakelse ble alle individuelle arrangert i et eget oppbygd område med tilskuere, morsomme mål, liv og røre. Se bilder! Tenk hvor morsomt det hadde vært og opplevd det..!

Men nei, Ylvas klasse ble avsluttet på den enkleste måten dagen før. At dette preget innsatsen til alle i den klassen er garantert.

Premieutdeling foregikk inne på senteret uten premiepall, og uten medaljer!!! og kun med et backdrop(bakgrunn) av en gammel Las Vegas reklame fra 2006(tipper jeg) Ingenting tilsa at det var World Archery som var arrangør,bortsett fra Mr Dielen som delte ut en minnepremie til vinnere og deltakere..

De klarte heller ikke gi skytterne en kompensasjons premie istedetfor medalje. Dette synes jeg og flere fremmøtte var svært skuffende av WA. 

De har skutt like mange dager,gått i eksakt samme løyper og kjempet for å gjøre det de har trent på i lange tider for å kjempe om medaljer i VM, og betalt like mye penger for å komme hit…Så blir de «avfeid» med en sliten treflis i trøstepremie som alle medaljører fikk, ingen inspirerende finaleskyting,ingen medalje.

Må være trist å endelig bli verdensmester når behandlingen er slik..!

Jeg var deltaker i Jury of appeal hvor det et par ganger ble brukt setningen ,protect the integrity of The World championships…

Dette falt imidlertid helt bort når det gjaldt de klassene som dessverre hadde for få deltakere..

Håper kongressen til neste års skive VM får et forslag som retter dette kraftig opp. Jeg vet flere land, innebefattet USA, ønsker gjøre noe!

Takker for en god opplevelse og fin tur til Ylva,Simen og Mars

La det være sagt at det aller meste var veldig bra arrangert! De ordnet opp når det måtte være noe selvom ikke alt hadde fått like mye oppmerksomhet.

Vi får satse på at ting blir bedre til neste gang og at forslag til kongress innebefatter en solid gjennomgang av smålige regler..�� 

Morten