Ønsker du å bli med på dommerkurs, trenerkurs eller annet?

Postet av Norges Bueskytterforbund den 21. Jan 2024

Det kommer et og annet ønske om at det settes opp kurs, men dette har gjerne vært vært "løse henvendelser", noe som gjør det mindre oversiktlig i forhold til nødvendig planlegging.


Dersom du ønsker å bli med på kurs i regi av NBF, ber vi derfor om følgende:

Gå til skjema for kurs og meld din interesse. Da får vi bedre oversikt og kan legge plan for gjennomføring.

Dette er et skjem for kartlegging av kursønske, du  forplikter deg ikke til å delta når du sender inn dette.


Vi sees på kurs!


NBF instruktører
Morten har gått fra jobb i fengsel til forbundet

Postet av Norges Bueskytterforbund den 22. Nov 2023

Tre måneder inn i jobben som utviklingsansvarlig i Bueskytterforbundet har Morten Sigvartsen klart for seg hva han ønsker å gjøre aller mest av. 

- Mitt fokus er å komme meg rundt i klubbene og være der det skjer. Jeg er nysgjerrig på å se hvordan de ulike klubbene gjør ting, og ta det med meg videre så vi kan lære av hverandre.  

- Nå skal jeg finne min måte å gjøre ting på, og lytte til de behovene klubbene har. Vi må bygge opp gode klubber etter koronaen.  

Morten har tatt litt av et skifte i arbeidslivet. Han kommer fra en 25 år lang karriere i Kriminalomsorgen.

- Er det noen likheter mellom den gamle og nye jobben? 

- Når du er innsatt, har du aktivitetsplikt. Så det å skulle aktivisere mennesker er likt. Du må være en god menneskekjenner når du jobber i et fengsel, du må være god til å lytte og å føre en dialog. Det tar jeg med meg videre.  

- Hvorfor et slikt skifte i karriere? 

- Jeg hadde veldig lyst til å jobbe med noe som er helt annerledes enn det jeg har gjort tidligere. Det er utrolig artig å jobbe med idrett, barn og ungdom, og dessuten er det et pluss å samtidig kunne jobbe med det som er hobbyen min. 

Morten Sigvartsen har holdt på med bueskyting siden 2015. 

 

Det var i 2015 at Morten ble introdusert for bueskyting. Det var hans eldste sønn som hadde lyst til å prøve sporten. 

- Da ble det som for mange andre voksne som starter med denne sporten. I stedet for å stå med henda i lomma så ville jeg prøve. Da fikk jeg en bue mellom henda og plutselig var jeg bitt av basillen.  

Åtte år senere er langbua alltid med i bilen, Morten har vært på landslaget i skogsskyting og representert Norge i 3D EM i Slovenia. Det er i skogen han trives aller best med bueskyting.  

Etter et lite opphold med bueskyting, mens han gjorde seg ferdig med håndballkarrieren, var Morten med og startet Sørumsand bueskyttere i 2017. 

- Du har vært en aktiv håndballspiller? 

- Det har jeg. Idretten har vært en stor del av livet mitt hele veien. Både som lek og moro og på toppnivå i håndballen. Man får mye igjen for det, særlig mange fine bekjentskaper. Det er først og fremst den sosiale biten jeg liker, som samhold på tvers av klubber. Det er like viktig som idretten og prestasjoner. Dette er jo akkurat det samme i bueskyting som i håndball. 

1.august tok han over roret som utviklingsansvarlig etter Endre Vik Larsen. Arbeidsplassen deler han nå med generalsekretær Jan Roger og trenerveileder Benjamin. 

- Så langt har det vært både moro og utfordrende, og ganske hektisk. Det er mye å lære, og ingen hvilejobb, men jeg trives veldig godt. Både Jan Roger og Benjamin har tatt meg godt imot, og Endre har vært en god sparringspartner og er alltid tilgjengelig for spørsmål. Det er fint.  

- Det tok ikke lang tid før jeg merket at det er mye man ikke vet om som blir gjort på forbundskontoret.  

Når Benjamin gir seg på slutten av året, er det Morten som skal følge opp trenerløypa videre. Morten skryter av den jobben som er lagt ned der, og gleder seg til etterutdanningen i skogsskyting som kommer.  

Framover blir det mange oppgaver. Morten må sjonglere besøk og reising, kursing av andre og seg selv, og kunsten å kunne si nei til noe.  

- Mest av alt blir det bare moro, sier han.  

- Hva er det mest overraskende med jobben som utviklingsansvarlig? 

- Jeg er overrasket over hvor mye som blir gjort som vi utenfor forbundet ikke vet noe om. Det er veldig mye, og det har vært en liten vekker.  

 
Arbeidsjernet Benjamin - med et stort hjerte for formidling

Postet av Norges Bueskytterforbund den 21. Okt 2023

Han snakker fort. Mannen som har rundet 30 år har mye på hjertet og snakker ivrig om det han har oppnådd etter snart tre år i stillingen som trenerveileder for Norges bueskytterforbund. Han innrømmer at han er litt stolt.  

- Det har vært både fantastisk og utfordrende med så mye frihet i jobben. Jeg har fulgt opp trenere individuelt, holdt trenerkurs og samlinger og drevet mye med fagutvikling, som også trenerutvalget har vært en stor del av. Jeg må si jeg er litt stolt over det jeg har fått til. 

Siden Benjamin begynte i stillingen som trenerveileder i januar 2021, har forbundets trenerkurs fått et realt ansiktsløft. Nye kompendier er skrevet, kursene er testet og bueskytter-Norge har blitt enda bedre til å utdanne aktivitetsledere og trenere enn tidligere.  

- Vi har justert og styrket det som var, og det er lagt ned en betydelig jobb.   


Et arbeidsjern med arbeidshjerte 

Benjamin er ikke en som tar lett på ting. Han omtaler seg selv som et arbeidsjern med arbeidshjerte. 

- Jeg har en grunnleggende holdning om at hvis jeg skal gjøre noe, så skal jeg gjøre det ordentlig. Sånn har det vært med alt jeg har gjort. Det er aldri tvang, men en “drive”.  

30-åringen er født og oppvokst i Oslo av tyske foreldre, i et hjem der musikken tok stor plass. Faren har jobbet i operaen, Benjamin selv har sunget i kor som barn og begynte med valthorn da han var ti år gammel. Valthorn er fremdeles hans instrument. 

- Jeg har alltid spilt musikk, pluss at jeg har drevet med idrett på siden.  

Han betegner seg selv som veldig aktiv, og sammen med holdningen om at alt skal gjøres ordentlig, legger han ikke skjul på at han har fått et ublidt møte med en vegg.  

- Det har ført til utfordringer, men man lærer av det og må kanskje si litt mer nei. Motgangen har ført til at jeg har funnet mer tilbake til musikken, og anerkjent hvor stor del den er av meg. Jeg har begynt å sette av tid til det og prioritere det. Å være et arbeidsjern fører kanskje til at man setter sine egne behov til side, men jeg har blitt flinkere til å prioritere meg selv. 

Drømmen om en karriere innen musikken var høyst til stede i yngre år, og det var på mange måter denne som førte Benjamin til jobben i idretten.  Før den materialiserte seg var det noen år på lærerutdanning på Blindern med Historie som hovedfag. Da trengte han en hobby ved siden av og oppdaget bueskyting. Der ble han. 

- Så er jeg jo den jeg er, og jeg klarte ikke å la være å blande meg. Det tok ikke lang tid før jeg hadde aktivitetslederkurs og trenerkurs. Jeg merket raskt at jeg synes det var mest givende å jobbe med de som ville noe! 

Etter noen praksisperioder og vikariater fant Benjamin ut at skoleverket ikke var for for ham, så nå ble det for alvor tatt tak i musikken.


- Planen var å gå pedagogikk på Musikkhøgskolen. Jeg øvde mye og bra, jeg hadde treningsplaner, men når det kom til prestasjon, fikk jeg ikke helt ut det siste giret. Jeg lurte på hvordan jeg kunne jobbe med hodet mitt, og da var svaret alltid “da må du til idretten”. Det ble inngangen.  

- Det er derfor jeg har fått en så stor lidenskap for den mentale treningen.  

Pedagogikk på Musikkhøgskolen ble det ikke og gradvis begynte livet rette seg mer og mer mot bueskyting.


Et frø ble sådd i Sveits 

Gjennom et stipend fra Olympic Solidarity, reiste han i 2019 til World Archery Excellence Centre i Lausanne i Sveits for å utvikle seg videre som trener. 

- Allerede på den første treningen der nede merket jeg at jeg ikke kunne noen ting! Da hadde jeg vært trener siden 2014, og gått begge trenerkursene i Norge. Det var en liten kalddusj, og jeg tenkte at “her må jeg brette opp ermene og jobbe”. Jeg sugde til meg kunnskap, og det tok ikke lang tid før jeg innså at dette var noe hele buenorge kunne dra nytte av. Der ble frøet sådd. 

For å gjøre en lang historie kort, ble det jobbet med å skaffe midler til en stilling i Norges bueskytterforbund som trenerveileder, og når midlene kom fra Sparebankstiftelsen til et treårig prosjekt, var jubelen stor.  

I januar 2021 var Benjamin Backofen på plass i stillingen.  

- Da kunne jeg virkelig sette i gang. 

Fire år etter at Benjamin var i Sveits, har Norges bueskytterforbund utviklet et bedre kursopplegg for trenere. Mange trenere har fått individuell oppfølging, klubber har hatt besøk og trenere har nytt godt av et samhold på samlinger og konferanser.  

- Jeg er også enormt takknemlig for å ha kommet inn på Trenerløftet til Olympiatoppen. Det har vært ekstremt verdifullt å ha en egen veileder der, samt å møte andre unge og høyst kompetente trenere, med lignende utfordringer og hjerte for å videreutvikle seg. Det har vært mye støtte i det, når det har gått trått på kontoret!  

Veien videre 

Når vi skriver 2024 er prosjektmidlene brukt opp, og Benjamin går over i en stilling som utdanningskonsulent i Norges gymnastikk- og turnforbund. Han bedyrer at han ikke kan noe om gym og turn, at han er stiv som en stokk, men at han tar igjen på å være veldig glad i kursadministrasjon og fagutvikling.  

- Norges gymnastikk- og turnforbund er et mye større forbund enn Norges bueskytterforbund. Der vi arrangerer ett trener 1-kurs i året, arrangerer gymnastikk- og turnforbundet kanskje 20 kurs. Det blir en annen hverdag med en mer administrativ rolle, og mindre direkte oppfølging av trenere. Men prinsippene er de samme, og det å nå arbeidet i et kompetanseteam er ekstremt motiverende.  

Arbeidsstedet skal fortsatt være på Idrettens hus, noe han er takknemlig for.  

- Her er man i nærheten av andre idretter, og kan spille på lag. Jeg har sittet alene i denne stillingen og det har vært viktig at jeg ikke sitter i et ekkokammer for meg selv. Jeg har fått forbilder på Idrettens hus, som det har vært uvurderlig å kunne lene seg på og sparre med. 

Selv om han nå går over i en annen stilling vil han fortsatt ha et frivillig engasjement i Norges bueskytterforbund, på både trenerkurs og trenerkonferanser. 

Hva har vært det aller beste med jobben i forbundet? 

For en liten stund stilner den ivrige stemmen. Benjamin tenker seg godt om.  

- Jeg tror det må være å kunne se at det jeg har gjort har blitt til noe fornuftig. Når jeg ser hvordan kursene har utviklet seg, og den effekten det har hatt på trenerne, er det en bekreftelse på å ha gjort noe bra og riktig. Det å kunne holde kurs og hjelpe folk videre, samtidig som jeg også selv har blitt flinkere til å lære bort. Jeg har vært kjempeheldig som har fått videreutvikle meg. 

Om arbeidsmiljøet på forbundskontoret, betegner Benjamin det som både positivt, engasjerende og produktivt. Han forteller at tidligere utviklingsansvarlig, Endre Vik Larsen, har fungert som et “arkiv” for alt han må ha lurt på. 

- I tillegg til at han jo er helt vanvittig positiv og oppmuntrende til alt! 

Etter at Endre ga seg i jobben på vårparten, og før Morten Sigvartsen var på plass i stillingen som utviklingsansvarlig i august, sier Benjamin han merket at det gikk litt trått.  

- Jeg håper Morten finner seg godt til rette, og mitt største råd til ham er å være med på alt som er å være med på her på huset for å bli kjent, vise seg frem, og ikke minst få sparringspartnere. For det er vanvittig verdifullt å ikke måtte tenke seg til alt selv, ofte har andre prøvde noe man kan teste ut selv 

- Så må jeg legge til at Jan Roger har vært en fin suffløse. Uten noen påminnelser innimellom hadde nok ikke alt gått like greit bestandig, ler Benjamin.  

World Archery Congress 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 27. Jul 2023

Onsdag 26. juli reiste President Steinar Risinggård og Visepresident Per Christian Stensgård til Berlin/Tyskland, hvor World Archery skal ha sin kongress (et internasjonalt bueskytterting), i forkant av verdensmesterskapet som skal holdes i byen neste uke.

Dette er en arena som gir mulighet for å danne nettverk med andre nasjoner, samt gjenoppta kontakt med «gamle kjente» som man kanskje ikke møter så ofte.

I WA Congress skal det velges representanter inn på forskjellige verv, og vår egen Eva Thesen, som har sittet i WA Executive Board I 12 år står denne gang på valg for å bli med i Constitution and Rules, da hun nå er ferdig i styret etter å ha sittet der så lenge man har anledning til.

Videre vil det bli foretatt en del endringer i regelverket, noe som også vil ha påvirkningskraft for oss i Norge.

Selve kongressen vil foregå torsdag og fredag, og reisen tilbake til Oslo er planlagt til førstkommende lørdag morgen. Så en tur med mulighet for å opptre som turister er det lite rom for denne gang.

Men, det blir spennende å se hva som kommer ut av møtet, og hvordan dette vil påvirke idretten vår på kort og lang sikt.


UK i samråd med landslagstrener har foretatt uttak til EM 3D i Cesana/Sansicario Italia 24/9 – 1/10 - 2023

Postet av Norges Bueskytterforbund den 28. Jun 2023

UK i samråd med landslagstrener har nå foretatt uttak til ovenstående mesterskap

Følgende skyttere er tatt ut:

Herrer Compound:

  • Lars Berg, Solør bueskyttere
  • Eivind Lie, Klepp bueskyttere
  • Eddie Øyen, Laugen bueskyttere

Damer Barebow:

  • Janne Brandtzæg, Bergen bueskyttere

Herrer Barebow:

  • Lars Marius Sørlie, Kongsvinger bueskyttere

Herrer Langbue:

  • Per-Ivar Pahlm, Bergen bueskyttere

Damer Tradisjonell:

  • Monicha Nergaard, H.E.G IL Bueskyttere

Herrer Tradisjonell:

  • Terje Bakke, Kvinnherad bueskyttere

Vi ønsker dem lykke til i sine forberedelser og i selve mesterskapet.