Ruben ble norgesmester

Postet av Norges Bueskytterforbund den 1. Mar 2023

Ruben Chan Håland ble den første i Norge til å stille opp i norgesmesterskap i PU-klassen.

NBF møter Ruben Chan Håland (20) fra Sarpsborg Bueskyttere under NM innendørs. Han skyter med buetypen Recurve i klassen Psyksisk Utviklingshemmet (PU), en ny klasse i Norge. Håland har skutt i fire år, men dette er første gang NM arrangeres med denne klassen som del av NM-programmet, noe Håland syns er både spennende og gøy. Det er hans første større konkurranse, men han har deltatt på lokale konkurranser både inne og ute i Østfoldsområdet.

Vi møter han sammen med foreldre og trener. Trener Per-Olav Rusås kommenterer at Ruben er en ivrig skytter som trener aktivt og ofte deltar på konkurranser. Samarbeidet dem imellom beskrives av begge som godt, og at Håland ikke bare trekker på trenerens kompetanse, men også de andre skytternes. Sarpsborg Bueskyttere kan beskrives som en inkluderende klubb, og Håland føler seg godt inkludert i klubben og trivselen er høy. Han ønsker å kunne satse videre på samme nivå og ønsker at flere blir med og konkurrerer i klassen.

Når vi spør om hvordan det har gått under innledende runde, svarer Håland at det har gått greit og at det er snakk om mulig ny personlig rekord. Én ting er sikkert, det ble norgesrekord uansett, da Bueskytterforbundet vedtok at det også skal føres norgesrekorder for disse klassene under forrige styremøte.

Når vi spør hvorfor det gikk så godt svarer mor at Laban er superkraften, før det les godt av alle rundt bordet. Klassen Psykisk utviklingshemmet ble innført i 2021, og både trener og utøver mener at det var på tide. Dog er Håland alene i klassen og håper på større rekruttering. Foreldrene beskriver bueskyttermiljøet som inkluderende og sosialt, og at dette er en rolig idrett som passer bedre for Ruben enn kondisjonsidrettene. Håland har tidligere prøvd en del andre idretter, men det er bueskytingen som passet han best og han stortrives.