Morten Bøe – 4 måneder inn i jobben

Postet av Norges Bueskytterforbund den 16. Jan 2023

Skrevet av sportssjef Henrik Stabell

Klepp bueskyttere fikk støtte under fjoråret Ting for sitt forslag om at forbundet måtte ansette en landslagstrener som følger opp våre beste skyttere utover et par samlinger og mesterskap i året – besøke skytterne der de trener. Morten Bøe ble tilsatt i stillingen og startet opp 1. september 2022. Som sportssjef har jeg fått følge med på hvordan han har støttet skytterne disse første månedene, og jeg er ikke bare glad for at dette nå er på plass – jeg er svært imponert over hvordan Morten løser oppgaven! Dette er det viktig at resten av bueskytter-Norge også får vite mer om.

Fra dag én tok Morten kontakt med skytterne på landslagene og satte opp grupper basert på geografi – én gruppe i Trøndelag, én i Rogaland, én i Oslo-området, én i Tønsberg/Sandefjord, én i Møre/Romsdal, samt i Nord-Norge. I tillegg til en langholdssamling for alle skiveskytterne i Sandefjord, har Morten besøkt alle minst én gang pr måned. Nå som skogsskytingslandslaget er formelt på plass også, oppretter Morten nå to grupper til; én i Bergen og én i Solør/Kongsvinger. De øvrige skogsskytterne inkluderes i de eksisterende gruppene (Rogaland, Trøndelag).

Etter hvert besøk hos skytterne gir Morten en skriftlig tilbakemelding med oppfølgingsoppgaver. Eksempelvis som her en recurve-junior: «Jobbet godt med egne oppgaver. Fokuserer på plassering av lillefinger/hook for å sikre flat håndledd gjennom slippfasen. Fint trykk og jobber raskt og godt gjennom. Ser god stabilitet. Legge vekt på tidsbruk på kort og 18 m. Bør være tilnærmet identisk. Legge mål på Krystall fremover ifht pilmengde.»

Og til en compoundskytter: «Jobbe med release og hooken. Mest mulig naturlig posisjon på lillefinger som gjør at ring/langfinger blir med tidligere i jobbing. Forsøkte presse ned ATA til maks lengde som hjalp på papir. Både yoke og kabler ble kortet inn. Ellers jobbe med å holde hodet stille og finne fast referanse ifht streng/ankring. Jobber bra på trening.»

Jeg har snakket med noen av landslagsskytterne også og de er svært fornøyde med Morten og denne nye stillingen. Som én sa: «Det var gjevt å få plass på landslaget for et par år siden, men så ble det kun et par samlinger i året og kanskje et mesterskap hvis man kvalifiserte seg. Nå får vi god og tett oppfølging jevnlig, og det inspirerer.»

Jeg har også vært på samlinger og sett Morten i aksjon. For de av dere som kjenner ham, så vet dere at han er en rolig og varm person som ser potensialet i skyttere og jobber ut fra det. Vi inviterte med et par lovende talenter som ikke var på landslaget enda da det var langholdssamling i Sandefjord i slutten av november. Morten tok seg tid og observerte før han spurte en av disse ungdommene om de var interessert i å prøve en mulig justering på korthold. «Ja, gjerne!» var svaret. Morten skrøt først av hvor godt vedkommende skjøt og alt det positive, før han kom til en detalj han lurte på om vedkommende selv hadde sett/kjent og jobbet med, Ja, det var en kjent utfordring, men hadde ikke funnet ut av det! Morten demonstrerte og forklarte, ga tips om å løfte buen mer før oppdrag for å få skulder bedre på plass. Skytteren fikk nye impulser og en relativt enkel første oppgave å jobbe med. Nå, to måneder senere, har denne skytteren begynt å skyte på et betraktelig høyere nivå allerede, men det som jeg bet meg mest merke til var hvor godt Morten kommuniserte med en skytter han aldri tidligere har truffet – bygget videre på styrkene og hvor kjapt han også så forbedringspotensial, og hvordan han kun tok tak i én ting denne første gangen og gjorde oppgaven overkommelig og lett forståelig.

Så, til dere som stemte «Ja» på forslaget til Klepp under Tinget i fjor – takk! Dette vil garantert gi bueskytter-Norge bedre resultater på sikt, men også motivere skytterne til å satse og ofre mye for bueskytingen! Håpet må være at dette blir en 100% stilling snart! Morten er grundig, systematisk, og har en unik erfaring og kompetanse – ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Selv har han vært på toppnivå både i recurve og compound, og i compound har han VM-sølv individuelt fra 2005, samt gull i lag (2001), og har også to individuelle bronsemedaljer i VM. I senere tid har han trent mange av våre toppskyttere. Han vet med andre ord hva som kreves for å komme til topps og prestere i finalerundene i mesterskap!